Skip to content

Священики церкви

 

Отець Іван

 

Отець Тарас

 

Отець Руслан

Приєднуйтесь до нас в

 

УГКЦ Святої Параскевії - останні новини та події
Хресна дорога проведена учасниками Вівтарної дружини.
Середа, 06 квітня 2016   |  Дмитро

 
ІІІ неділя Великого Посту - Хрестопоклінна неділя
Неділя, 03 квітня 2016

«Хресте Христовий, надіє християн, керманичу заблуканих, пристане в бурі, підпоро вселенної, лікарю недужих, воскресіння померлих, − помилуй нас!»

Сьогодні маємо можливість розважити над словами цієї стихири, що зображає силу і славу Хреста Христового. Перенесімося своїми думками в часи пророків, і ми зможемо побачити - яка велика і чудова переміна сталася у відношенні до хреста, після розп’яття на ньому Сина Божого.

Чим був хрест до розп’яття на ньому Господа нашого Ісуса Христа? Він був знаряддям позорної страти, це був винахід поганства, і перед приходом Спасителя на землю супроводжував римлян всюди, куди не заходили вони зі своєю переможною зброєю. Саме через римлян ця страшна кара смерті приходить в Юдею. Юдеї до римського панування використовували щось подібне до повішення на дереві Гал.3.13. Розп’яття на хресті перевершувало  покарання євреїв через повішення: воно супроводжувалося нестерпними стражданнями та муками, і тому тільки одна думка про розп’яття наводила на людину великий страх. Можна собі уявити як юдеї спостерігали, як вони з великою відразою дивились на хресні страждання Спасителя. Та згодом Хрест став предметом благоговійних поклонінь та поцілунків для християн, але в цей же час, хрест був спокусою для юдеїв, а для еллінів безум’я, Хрест Христовий за словами апостола – є джерелом Божої сили і свідком Божого премудрого промислу.

 
ІІ неділя Великого Посту - Зцілення розслабленного
Субота, 26 березня 2016

В Євангелії другої неділі Великого Посту є розповідь про те, як одного разу Христос, перебуваючи в місті Капернаумі зцілив розслабленого чоловіка. Перебуваючи в дому одного свого знайомого Ісус там навчав людей.  В цей час зібралося чимало людей в домі господаря будинку. Всі вони прийшли бо бажали слухати науки юдейського Учителя, а також отримати зцілення від своїх недуг, - адже всі добре  знали, що Він зціляв хворих. Саме в цьому часі четверо чоловіків принесли на ношах паралізованого чоловіка і хотіли занести його в дім до Ісуса. Однак вони не могли цього зробити, так як всі проходи в будинок були заповнені народом. Тоді вони вийшовши на дах будинку, розібрали покрівлю та на мотузках опустили ложе з хворим прямо перед Христом. Що сприяло тому, щоб так легко ці чотири приятелі вибрались на дах будинку? Звичайно те, що сприятливі кліматичні умови будинки того часу не укріплялись як це робилось в інших місцевостях з більш суворішим кліматом.  Палестина має дуже жаркий клімат, дощі там бувають дуже рідко, і тому покрівлі деяких будівель, особливо в літню пору, мали там дуже нехитрий пристрій: на поперечні жердини накидали або гілки дерев, або очерет, або які-небудь шкіри. Таку дах неважко було розібрати. Отже, коли вони спустили вниз хворого, Господь, побачивши їхню віру, зцілив його, так що той відразу встав і почав ходити.

 
І неділя Великого Посту - неділя Православ’я
Неділя, 20 березня 2016

Взимку наші річки покриті льодом, а під ним прихована від очей, продовжує текти річка, повна різних рослин, підводних мешканців, піску і каменів. Таким струмочком серед свята є сьогоднішнє євангельське читання про покликання Христом перших учнів. Він дзюрчить тихо, але, невипадково, Свята Мати Церква запропонувала нам читати на Літургії це Євангеліє саме в цей день. Ми  з вами чуємо зі слів апостола Івана Богослова розмову Господа з Натанаїлом. Чому сама Церква пов'язала цей невигадливий сюжет з Торжеством Православ'я? Що урочистого в розмові Бога і рибалки?

Після Свого хрещення на Йордані Господь наш Ісус Христос відправився в Галилею, де Йому належало почати Свою працю. Розбещений розум Юдеї не був гідний того, щоб Господь почав Свою справу серед її жителів.  Євреї, які проживали в Юдеї зневажали Галилею як язичників, землю темряви і невідання. Саме в цьому зневаженому краю мало засяяти велике світло, як колись сказав пророк Ісая : «ця тьма-тьменна розійдеться. І не буде більше темноти в країні, де було горе. Як за минулих часів принизив він землю Завулона й землю Нафталі, так у майбутньому прославить приморську дорогу, Зайордання, Галилею поганську» Іс.8.22-23, «Народ, що в пітьмі ходить, уздрів світло велике; над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло» Іс.9.1

 
Хресна дорога - виконують семінаристи ( Відео )
Середа, 16 березня 2016   |  Дмитро

Хресна дорога - виконують семінаристи Івано-Франківської Духовної Семінарії ім. свщмч. Йосафата.

 

 
Cиропусна неділя
Субота, 12 березня 2016

З великої милості Божої Свята Мати Церква знову привела нас до воріт Великого Посту. Великий піст - це час наших посилених молитов, в яких ми будемо просити Бога, щоб Він прийняв наше покаяння і пробачив наші гріхи, зміцнив наші слабкі сили на шляху до вічного життя. І відправляючи нас в цей рятівний шлях Святої Чотиридесятниці, Церква дає нам повчання щодо євангельської заповіді про примирення і взаємне прощення гріхів, як необхідну умову духовного оновлення та гідної зустрічі Світлого Христового Воскресіння: «Якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Батько ваш небесний; а якщо не будете прощати людям гріхи їхні, то й Отець ваш не простить вам провин ваших» Мт.6.14-15. Без щирого нашого примирення з усіма ближніми час Великого посту з усіма благодатними його скарбами пройде для нас безплідно, хоча б ми і намагалися провести його згідно з церковним статутом.

 
Вітаємо пана Василя Твердохліба із 60-річним ювілеєм !
Субота, 12 березня 2016   |  Дмитро

Вітаємо старшого брата церковного братства,

пана Василя Твердохліба із 60-річним ювілеєм !

 
М'ясопусна неділя. Про Страшний суд.
Неділя, 06 березня 2016

Господь бачить таємниці наших сердець. У визначений час прозвучить голос Архангела, мертві всіх часів та народів повстануть з могил, щоб стати перед Страшним Судом Христовим. Тоді не сховається лицемір за зовнішнім благочестям, не зможуть приховати  свої вчинки злодій і наклепник, вбивця і перелюбник. Саме в цей час виявиться справжня наша сутність, і кожне сказане пошепки погане слово, і кожен прихований в глибині душі смердючий помисел голосною луною відгукнеться у всесвіті. Тоді людина знайде те, чого насправді собі заслужила : вічне блаженство або вічні муки.
Вузький і тернистий є шлях нашого порятунку. Важкий цей шлях і через наші недосконалості, і через підступи диявола.
Свята Мати Церква ще раз нам нагадує про непідкупний  і Страшний суд, зображуючи жахливі наслідки беззаконного життя, лякає і спонукає всіх нас до покаяння і вказує на милосердя до бідних, як на засіб помилування від вічного осуду за гріхи на Страшному суді, переконуючи, що ніхто не повинен надмірно сподіватися на велике милосердя Боже, про яке ми чули в неділю про блудного сина, бо милосердний Господь є і праведний Суддя, який має віддати кожному по ділах. Бо Господь зверне на цьому суді  свою увагу на діла милосердя, які були доступні нам і ми їх не використали. З нас ніхто не скаже, що він не міг голодного наситити, спраглого напоїти, відвідати хворого і в'язня і ін. Але творячи діла милосердя для тіла, подбаємо особливо про духовні діла милосердя, якими і тіло і душа наша збагачуються.

 
Вітання з 10-ю річницею священичих свячень !
Субота, 05 березня 2016   |  Дмитро

Щиро вітаємо Вас, отче Руслане, з десятою річницею священичих свячень !Нехай Всемилостивий Господь щедро винагороджує Вас, дарує здоров'я, сили, мужності, дарів Святого Духа !Нехай Ваше щоденне служіння буде під особливим заступництвом Пречистої Діви Марії ! Бажаємо віри, надії, любові, радості у служінні на многії і благії літа !

 
Неділя блудного сина
Неділя, 28 лютого 2016

Зміст євангельської розповіді про блудного сина продовжує нас з вами готувати до боротьби, яка чекає нас у часі Великого Посту. Невипадково святитель Амвросій Медіоланський називає цю притчу: «Євангеліє Євангелій», оскільки притча багата по змісту серед усіх євангельських притч, бо в короткій формі відкриває серцевину Христової Благовісті.

Богослови неодноразово дискутували, щодо назви притчі, бо крім блудного сина є ще й інші постаті : батько і старший брат. За звичай більшість проповідників у своїх промовах акцентують більше уваги щодо блудного сина, що виглядає дещо несправедливо стосовно інших героїв притчі. Charles Dickens, William Shakespear, Garrison Keillor, Ralph Waldo Emerson вважали цю притчу найкращим оповіданням з усіх написаних, це є перлина в короні євангельських притч.

 
Неділя митаря та фарисея
Неділя, 21 лютого 2016

Один чоловік прийшов в ліс, щоб вибрати дерево на дошки. І побачив він два дерева, які стоять поруч. Одне було гладким і струнким, але з гнилою деревиною всередині. Інше зовні було шорстким і непримітним, але зі здоровою серцевиною. Зітхнув чоловік  і сказав самому собі: «На що мені це гладке і високе дерево, раз воно гниле і на дошки не годиться? Те, інше, хоч і шорстке, і не таке вже струнке, але принаймні всередині здорове; і якщо я трохи більше попрацюю над ним, воно цілком може згодитися на дошки для мого дому». І, не довго думаючи, він вибрав друге дерево.
Так і Бог з двох людей, які приходять на молитву до храму, до Його дому, вибере не того, хто зовні виглядає праведним, але того, у кого серце сповнене здорової правди Божої.
Для нас  важливо бачити Господа Бога як Милостивого Лікаря.Тому коли стаємо на молитву  Господь як Добрий Лікар питає кожного з нас : «Що тебе турбує?»  На таке запитання ми як немічні  викладаємо свої думки, прохання, показуємо свої немочі і просимо щоб Господь нам допоміг. Не милі Богові горді, очі яких невпинно звернені до неба, в той час як серця сповнені землі; але милі Йому смиренні і лагідні, очі яких опущені до землі, а серця сповнені неба.

 
Стрітення Господнє
Субота, 20 лютого 2016

Минуло сорок днів від часу народження Ісуса. Здійснились ряд подій, які були тісно пов’язані з Його славним народженням: небесний вісник звістив мудрецям з далеких країв про народження царя, пастухи почувши славослів’я небожителів віднайшли вертеп і ясла, немовля та юну Марію. Прихід до Ісуса таких гостей здивував Марію та Йосипа, слова які говорили відвідувачі Марія «зберігала у своєму серці». Після їх відходу, вона порівнювала ці слова зі словами архангела Гавриїла, під час Благовіщення. Її серце отримувало радісну впевненість, що вона є свідком чогось надзвичайного, на її очах звершується велика тайна спасіння людського роду. Та все ж Мойсеєві приписи вимагали ще ряд вимог, які потрібно було зробити щодо немовляти Ісуса.  Немовля Ісус разом з батьками хочуть виконати все що приписував закон. Старий Завіт повчав, що на восьмий день немовля обрізують, дають ім’я, а на сороковий день мало над немовлям, як первістком має відбутися посвячення Богові. Цей звичай має давню традицію, це ще з часів виходу єврейського народу з єгипетської неволі. Після того як ангел-смерті вразив єгипетських первенців і залишив єврейських неушкодженими, закон Мойсея приписував посвячувати всіх первородних, цього хочуть дотриматися Марія та Йосип прийшовши в Єрусалимський храм.

 
<< Початок < назад 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 вперед > Кінець >>

 

Мощі в церкві Св. Параскеви.

Угодники Божі моліть Бога за нас

Банери сайтів які рекомендуємо відвідувати .

Наше опитування

Як часто Ви відвідуєте Храм Божий?


Свята Параскево моли Бога за нас !

Канони партикулярного права Української Греко-Католицької Церкви

Святе Письмо

Кодекс Канонів Східних Церков

Церковний календар

Катехизм

Молитовник

Дорога, Правда і Життя...

Документальний фільм, присвячений 100-річчю церкви Святої Параскеви та 20-й річниці виходу її з підпілля.

Молитва за Україну біля могили борцям за волю України.

Молитва за Україну в День 24-Ї річниці Незалежності України біля могили Борцям за волю України.

Молитва за Україну - Боже великий, єдиний, Нам Україну храни.

Боже великий, єдиний... Молитва в Уневі.

Духовний гімн України "Боже великий єдиний, нам Україну храни..."

Боже великий, єдиний... Молитва в Крилосі.

Молитва за Україну в с.Терновиця.Боже Великий Єдиний - Духовний гімн України.

Молитва за Україну-Боже великий, єдиний, Нам Україну храни.